Az antioxidánsokról

A betegség, amelytől annyira félünk: a rák.

És amivel föl lehet ellene venni a harcot, az egészségügyben a közelmúltban fölfedezett anyagok, az antioxidánsok. Ma a rák elleni háborút megelőzéssel vívjuk. Antioxidánsokkal! Nem véletlenül. Antioxidánsokat számos zöldségben és gyümölcsben találunk. Ezek lehetnek a leghatékonyabb titkos fegyvereink a rák ellen.

De pontosan mik is azok az antioxidánsok? És miért van szükségünk rájuk?

Nos, az antioxidánsok természetes védelmező molekulák, amelyet az anyatermészet sokféle táplálékba becsempészett. Szó szerint, 1000-nél több antioxidáns létezik, de gyakorlatilag mind ugyanazt teszi: megvédi a DNS-ünket és az egészséges sejtjeinket a szabadgyökök támadásaitól. Ezek a szabadgyökök káros anyagok, amelyeket a testünk olyan anyagokból vesz föl, mint pl.: a cigarettafüst, a sült ételek, vagy egyéb környezetet károsító tényezők. Tehát az antioxidánsok megvédik a DNS-ünket az olyan károsodásoktól, amelyek rákot okozhatnak. Ezért olyan fontos a magas antioxidáns szint.

A szabadgyökök problémája

Nap – mint – nap ki vagyunk téve a szabadgyökök támadásának. Ezek olyan instabil molekulák, amelyek elektronokat rabolnak el vagy gyűjtenek be más molekuláktól. Azon fizikai hatások közül, amelyeket öregedésnek nevezünk, számos a szabadgyökök által okozott károsodás eredménye. Függetlenül attól, hogy mennyire egészségesen próbálunk élni, minden egyes nap szabadgyökök támadásának vagyunk kitéve.

A szabadgyökök káros hatásai kétség kívül jelen vannak életünkben. Napjaink igen stresszes és hektikus világában azonban előfordulhat, hogy valaki túl nagymértékben van kitéve a szabadgyökök okozta ártalmaknak, és megtapasztalja ennek súlyos következményeit. A környezetszennyezés, a nem megfelelő étrend, az ételben található tartósítószerek és adalékanyagok, a kevés testmozgás, sőt, még a stressz is hozzájárulhat a szabadgyökök okozta ártalmakhoz. Ha ellenőrizetlenül hagyjuk, a szabadgyökök által sejtjeinkben okozott károsodás halmozódik, és életünk későbbi szakaszában súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet. A szabadgyökök okozta károsodás tulajdonképpen az idő előtti öregedés egyik fő oka, és nagymértékben hozzájárul az egészség megromlásához.

A természet megoldása

Az antioxidánsok a szabadgyökök elleni elsődleges védelmünk – szabadon megosztják elektronjaikat, és így megállítják a szabadgyökök rongáló láncreakcióját. Testünk természetes módon is állít elő valamennyi antioxidánst, és bizonyos ételekben is találhatók antioxidánsok. A legújabb kutatások viszont azt igazolják, hogy a további antioxidáns források nagyobb védelmet nyújtanak a szabadgyökök növekvő mértékű betolakodása ellen.

Hogyan védekezhetünk a szabadgyökök ellen?

  • Amennyire lehet, kerüljük el a szennyeződéseket és az egyéb toxinokat!
  • Ne dohányozzunk, és kerüljük a passzív dohányzást is!
  • Korlátozzuk a tűző napon töltött időt!
  • Legyen kiegyensúlyozott étrendünk!
  • Minden nap fogyasszunk el legalább 5-10 adag zöldséget és gyümölcsöt!
  • Lehetőleg olyan gyümölcsöket, zöldségeket válasszunk, amelyek karotinoid értéke magas – különösen olyat, amelyek a piros, sárga vagy narancs családokhoz tartoznak!
  • Fogyasszunk olyan étrendkiegészítőket, amelyek kiváló minőségűek, biztos forrásból származnak és eredményük mérhető!